Tuesday 14 February 2012

Kvinner og militær verneplikt.

Debatten om obligatorisk verneplikt i militæret for kvinner oppe igjen.


Det skulle da bare mangle mener jeg?
Det sitter en god del kvinner der ute med kjempepotensiale for militært arbeid, men det er en god del grunner til at de ikke tørr verve seg eller ikke er klar over hva de er i stand til.

Selvsagt, ikke alle duger i militæret, men det gjelder jo begge kjønn! Er en god del gutter som ikke fullfører eller som ikke blir der etter fullført tjeneste.

La oss kikke litt på argumentene MOT at kvinner skal inn i militæret.

"Kvinner er fysisk svakere enn menn."

Skal gjerne se at du, Ola Nordmann, med deigræva langt ned i godstolen, kan slå Marit Bjørgen i for eksempel håndbak. De fleste som mener kvinner er det svake kjønn, er menn som er redde for at kvinner skal bli likestilt med dem eller være bedre enn dem og at de mister sin makt.

Det kan hende at det fra naturens side er enklere og raskere for menn å bygge muskulatur, men det betyr ikke automatisk at menn er sterkere enn kvinner uansett. 

Så kommer vi til noe interessant angående fysisk sterke kvinner. De blir latterliggjort ofte. Er du kvinne og liker å bygge, får du slengt etter deg, direkte eller indirekte at "Æsj, muskler hører ikke hjemme på kvinnfolk!".
Kan godt bruke Marit Bjørgen som eksempel. Der hun på Idrettsgallaen i Hamar viste muskler, iført kjole.
Her ble det oppstandelse kan du si! Motefolka gispet etter pusten og begynte sporenstreks å taste i gang et blogginnlegg/artikkel/tweet der de uttrykte forferdelse over hvordan hun kunne vise seg frem med store muskler! 
Mannsslinger i alle aldre logget seg inn på Facebook/Disqusen sin og slengte ut om hvordan kvinner ikke burde se slik ut!
Hele saken gjorde meg bare trist.

Vi har jo også klassikeren "Haha, du ble slått av ei jente!" (om en mann blir slått av en kvinne i hva som helst).
Noe som indikerer en svært trangsynt tankegang om at kvinner er dårligere enn menn i alt. 

Sier seg selv at en kraftig endring i folks holdninger må til.

"Kvinner er til for å være på kjøkkenet og til å føde og oppdra barn!"

Jeg vet ikke om jeg i det hele tatt gidder kommentere dette "argumentet". De som bruker det burde blitt kastrert med en sløv skje.

"Mange kvinner kommer til å droppe ut fordi de ikke klarer kravene eller ikke er interesserte!"

Ja for det gjør ikke allerede en del gutter/menn?
Er ikke mange som fullfører førstegangstjenesten sin eller i det hele tatt blir i militæret etter fullført.
Får vi inn kvinner så vil vi oppleve en økning i militært personell, nettopp fordi noen av dem kommer jo til å ville være der etter endt førstegangstjeneste!

Dette er bare noe av dritten som spys ut.

Apropos dritt, det er et par ting som må ordnes før kvinner vil føle seg komfortable med å verve seg frivillig i militæret eller fortsette der etter endt førstegangstjeneste.

1. Seksuell trakassering.
Det må da for helvete gå an å la være å tenke med kuken og respektere at kvinner ikke er fritt vilt for verken kommentarer eller tilnærmelser? Dessuten er det en arbeidsplass, du er der for å gjøre en jobb, ikke flørte vilt!
Dette gjelder forsåvidt også overalt ellers i samfunnet!

2. Mannssjåvinisme.
Du er ikke automatisk bedre enn meg bare fordi du er en mann. Du velger ikke Per over Kari bare fordi han er en mann når Kari er bedre kvalifisert til det som skal gjøres! "Bros before hoes" er IKKE akseptert!
Du stempler ikke dine kvinnelige medsoldater som udugelige om det er en ting en av dem ikke får til. Husk at dine mannlige medsoldater feiler på ting de også!
Skjerp deg og tenk på mennesket, ikke kjønnet!

3. Kjønnsroller satt i stein.
Slik det er per i dag, så er det fremdeles sterke kjønnsroller ute og går.
Kvinner blir rost og belønnet om de velger å fremstå som feminine, og velger yrker som blir sett på som feminine av natur (hjelpepleier, husmor, lærer). De av oss som velger annerledes (militæret, anleggsbransjen, politiet) vi blir sett på som rare og mindre kvinnelige. Er det da så rart at mange velger å gå den "trygge" veien?
Her må det en kraftig holdningsendring til. Det må understrekes at du har all rett til å velge hva faen du vil, uten at noen skal stille spørsmålstegn ved din psyke eller ditt kjønn!


Dette er realiteten. Vi liker å tro vi er så forbannet likestile i dette landet, men realiteten er at vi har enda et stykke å gå.








No comments:

Post a Comment